У Харкові залишається забрудненою вода, ґрунт та навіть повітря: результати досліджень

Про моніторинг нафтопродуктів у навколишньому середовищі

ДУ "Харківський ОЦКПХ МОЗ" продовжує проводити моніторингові дослідження об’єктів довкілля у зв’язку з аварійною ситуацією, що виникла внаслідок ворожого удару по нафтобазі ТОВ "ХНБ-Резерв" за адресою: м. Харків, вул. Єнакіївська, 3.

За результатами останніх досліджень у лабораторному центрі повідомили, що у воді з вуличних водорозбірних колонок міського водогону встановлено перевищення вмісту нафтопродуктів у 3,2 та 2,3 рази. Таке перевищення супроводжувалось наявністю у воді стороннього запаху та присмаку нафтопродуктів. Результати досліджень питної води направлені до КП "Харківводоканал" з пропозиціями проведення комплексу необхідних заходів.

У лабораторному центрі звертають увагу, що наявність щонайменшого запаху нафтопродуктів у воді є підставою для відмови від її використання.

У пробах ґрунту, відібраних на земельних ділянках приватних домоволодінь, де візуально спостерігалось забруднення поверхні ґрунту нафтопродуктами, встановлено перевищення їх гранично допустимих концентрацій.

Понаднормативні концентрації нафтопродуктів у ґрунті спричинюють  фітотоксичну дію, пригнічуючи розвиток усіх рослин. Окрім цього, вони становлять ризики для забруднення атмосферного повітря та підземних водоносних горизонтів.

Такі прогнози підтверджені дослідженнями атмосферного повітря, які проводились на території житлової забудови поблизу місця надзвичайної ситуації. У пробах атмосферного повітря встановлено перевищення вмісту ксилолу – летючої хімічної речовини, що входить до складу нафтопродуктів. Випаровування з поверхні забрудненого ґрунту цієї та інших хімічних речовин посилюється з підвищенням температури навколишнього середовища.

"На сьогодні єдиним можливим методом зменшення концентрації нафтопродуктів у ґрунті та атмосферному повітрі є зняття верхнього забрудненого шару та заміна його на чистий. Засипка забрудненого ґрунту чистим – недопустима!

Вміст нафтопродуктів у воді підземних водоносних горизонтів за результатами останніх досліджень не перевищує гігієнічні нормативи. Але використання води для питних потреб з підземних водоносних горизонтів, як і раніше, залишається під забороною", – зазначили в лабораторному центрі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляли:

У Харківській області обстріляли храм

Удар було здійснено сьогодні вранці у Новоосинове Курилівської громади Куп’янщини. Село розташоване неподалік лінії бойового зіткнення, тому наразі перебуває в зоні враження російської ствольної та реактивної артилерії. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію обласного главку ДСНС.

Снаряд потрапив у котельню, яка знаходилась поруч з будівлею культової споруди. Внаслідок вибуху котельня загорілась. Також зайнявся і дровник. Загальна площа пожежі становила 60 кв.м. 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться