ДСНС – на фронт: уряд ухвалив скандальну постанову

Журналісти порталу «Коментарі» поцікавилися думкою експертів-політологів

Уряд прийняв постанову, якою передбачає бронювання, зокрема, працівників ДСНС в обсягах не більше 50 відсотків. Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко, опублікувавши повний текст постанови.


У тексті постанови йдеться, що "Військовозобов'язані, які працюють або проходять службу в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції, органах прокуратури, БЕБ, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, зокрема працівники патронатних служб (крім військовозобов'язаних, зазначених у пункті 4 цього Порядку), підлягають бронюванню в обсягах не більше 50 відсотків кількості військовозобов'язаних працівників у такому органі станом на 18 травня 2024 р., у разі збільшення чисельності військовозобов'язаних працівників у відповідному органі станом на дату подання списків, зокрема для органів, утворених після 18 травня 2024 року".

Журналісти порталу "Коментарі" спитали в експертів-політологів, як такий процес мобілізації та бронювання може вплинути на ситуацію в країні, зокрема і у Харкові.

Політолог, експерт Українського Інституту Політики Микита Трачук зазначає, що ця ситуація є досить не продуманою з точки зору державної політики.

"У цей час, коли Україна бореться з російським агресором за своє виживання, мобілізація критично необхідна, це зрозуміло, адже потрібні люди, які будуть тримати фронт і захищати державу від агресії. Однак, варто розуміти, що мобілізацію теж потрібно проводити з розумом.

Конкретно по ДСНС, подивіться у контексті Харкова – місто потерпає від ворожих обстрілів буквально щоденно. Абсолютно щоденно, іноді це неодноразово за день І хто ліквідує всі ці наслідки? Хто першим приїздить, хто гасить пожежу, хто рятує людей, хто розбирає завали? ДСНС. Якщо не буде ДСНС, то питання: хто це буде робити? Тобто чи настільки ДСНСники важливі і так критично потрібні на фронті, що ми завдяки цьому можемо просто "оголити" наш, скажімо так, внутрішній фронт, який пролягає як раз у цій площині ліквідації наслідків обстрілів рф. Мені здається, що ні", – наголошує експерт.

Трачук зазначає, що самі ж ДСНСники повідомляють, що їх змушують писати заяви про переведення до бойових підрозділів Нацполіції на фронт, або, якщо не згоден, то писати заяву про звільнення.

"Це взагалі виглядає як дуже велика дурість, або якась диверсія. Якщо усі ДСНСники, або навіть половина підуть на фронт, то служба, критично важлива служба під час війни, вона буде на 50 відсотків не доукомплектована.

Такі служби як ДСНС, я нагадаю, вони теж на фронті, вони постійно ризикують своїм життям. Ми всі пам’ятаємо, як бувають повторні обстріли, в тому ж Харкові, приїздять ДСНСники на виклик і росіяни завдають повторного удару. Ці люди також гинуть, бачать смерть, вони також по суті, на війні, адже вони ліквідовують її наслідки перш за все. Тому абсолютно заслуженою є петиція, яка за декілька діб набрала понад 30 тисяч підписів про бронювання особового складу ДСНС", – наголошує експерт.

Політолог Максим Гончаренко зазначає, що "залишити зараз лише 50% особового складу означає залишити державу без рук".

"Якщо стоїть питання про перегони за кількістю мобілізованих – це не можна назвати ефективною політикою держави у війні. Треба зважати і на ефективність самої системи.

Кваліфікований працівник ДСНС приносить найбільше користі саме у тилу, адже не дає наслідкам збройної агресії стати катастрофічними", – зазначає Максим Гончаренко.

Також експерти дивуються підходу до бронювання збоку держави:

"Коли в нас кур’єри отримують бронь, артисти цирку отримують бронь, а ДСНСників на фронт, то може у нас будуть розбирати завали та ліквідовувати наслідки ворожої агресії артисти цирку?

Мені незрозуміла абсолютно така політика держави, я сподіваюся, що після суспільного розголосу буде ухвалене більш виважене, більш компетентне рішення, яке дозволить власне співробітників ДСНС залишити в спокої, дати їм робити свою роботу, вона не менш складніша, ніж служба наших захисників на фронті", – говорить Микита Трачук.

Таку ж саму думку політологи висловили  і про працівників правоохоронних органів.

"Злочинність у тилу - така сама руйнівна сила, як і ракети, міни та кулі. І зараз особливо важливо її стримувати. Знекровлення правоохоронних структур, особливо у воєнний час - це постріл собі у ногу.

Так, бронювання лише половини працівників ще не означає, що завтра з кожної структури інша половина відправиться на фронт. Але ризик того, що життєво важливі сфери для держави можуть бути знекровлені занадто високий, щоб це ігнорувати", – резюмує Максим Гончаренко.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться