18-річний айтішнік з Харкова наводив ракети на місто: подробиці

Затримано агента фсб рф, який коригував обстріли по Харкову та готував кібератаки на сайти українських органів влади

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 18-річному громадянину за фактом поширення інформації про розташування Збройних Сил України, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 3 ст. 114-2 КК України). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

За даними слідства, харківʼянин, який є спеціалістом в IT-сфері, добровільно розпочав співпрацю з представником фсб рф через месенджер "Telegram".

За завданням російського куратора 18-річний фігурант приховано фіксував об’єкти, де, на його думку, могли перебувати українські військові та техніка у Харкові. Отримані відомості він надсилав через месенджер у вигляді скріншотів електронних карт з координатами цілей. Після передачі даних збройні сили рф завдавали ракетні удари по житлових кварталах Харкова, де не було жодного українського військовослужбовця.

Крім того, представник фсб рф надав ще одне завдання харківʼянину: здійснити кібератаки на сайти держпідприємств та органів влади України.

Проте хакер не встиг повністю виконати це: він був затриманий  правоохоронцями в порядку ст. 208 КПК України.

Під час обшуку за місцем проживання харківʼянина вилучено мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії, які він використовував у підривній діяльності проти України.

Наразі фігурант пояснює, що нічого "поганого він хотів", а просто став жертвою російської пропаганди.

За клопотанням сторони обвинувачення підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Досудове розслідування та оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

День жалоби за загиблими оголошено сьогодні у Харкові

Ракетні обстріли впродовж 23 січня призвели до однієї з наймасштабніших за кількістю жертв трагедій у Харкові за увесь час повномасштабної війни. У звʼязку з чим сьогодні у місті оголошується день жалоби. Про це повідомив харківський міський голова Ігор Терехов, інформують "Коментарі. Харків".

"Мої співчуття рідним загиблих у їхньому горі й горіти у пеклі усім російським нелюдям, винним у вбивствах невинних", – написав мер.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться