В університеті Харкова запропонували варіант перейменування станції метро «Пушкінська»

Юридичний університет пропонує назвати станцію метро на честь князя Ярослава Мудрого

Національний юридичний університеті імені Ярослава Мудрого пропонує перейменувати станцію метро "Пушкінська", біля якої розташована будівля університету, на честь Ярослава Мудрого. Про це колектив університету написав на офіційній сторінці закладу, інформують "Коментарі. Харків".

Так, після масованого обстрілу Харкова 23 січня Харківська міська рада за ініціативою мера Терехова перейменувала вулицю Пушкінську на вулицю Григорія Сковороди. Слідом за цим мер Харкова повідомив про наступний крок – перейменування станції метро "Пушкінська".

"Наразі в соціальних мережах триває активне обговорення цього питання. Пропозицій — десятки, від нейтральної "Європейської" до цілком конкретних назв на честь розташованих поблизу університетів.

Колектив Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого хоче висловити свої міркування з цього питання.

Щодо пропозиції назвати станцію "Політехнічна" або "Політех" на честь Національного технічного університету, що знаходиться неподалік – вважаємо таку назву не зовсім доречною. Бо на такій самій відстані чи навіть ближче до входів у метро ніж НТУ "ХПІ" знаходяться юридичний, гуманітарний, автодорожний, фармацевтичний університети, академія цивільного захисту і один з корпусів інституту мистецтв. Крім того, декілька наукових інститутів", – висловилися у колишній юракадемії.

Що стосується перейменування станції метро на честь Григорія Сковороди, то тут в НЮУ навели аргумент, що вулиця має довжину в 5 кілометрів і на ній розташовано декілька станцій метро, що може дезорієнтувати.

"Найдоречнішою вважаємо пропозицію назвати станцію іменем Ярослава Мудрого.

По-перше, два виходи метро ведуть на вулицю, що названа на честь князя Київської Русі, поряд з виходами вже стоїть пам'ятник Ярославу Мудрому, неподалік знаходиться Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого. По-друге, не менш важливий аргумент – зв’язок історичній тяглости між Харковом і Київською Руссю, зв’язок з традиціями, такий собі маркер, який поєднує історію і наше сьогодення. Феномен Ярослава Мудрого значною мірою спроектований на сучасну добу. Адже нині Україна перебуває на важливому етапі свого розвитку, і уроки Ярослава Мудрого надзвичайно актуальні для нас", – зазначили в університеті.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові депутати проголосували за нове найменування вулиці Пушкінської

Рішенням позачергової сесії Харківської міської ради, яка відбулася 26 січня, в місті перейменували 65 топонімів, назви яких були пов’язані з росією та її союзниками. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

Зокрема, вул. Пушкінська відтепер називається вул. Григорія Сковороди. Як зазначив міський голова Ігор Терехов, перейменування цього топоніму є знаковим для міста.

"На колишній вулиці Пушкінській були прильоти, маємо там колосальні руйнації, постраждали люди. Тепер вона носитиме ім’я Григорія Сковороди. Я вдячний, що депутатський корпус підтримав мою пропозицію", - зазначив Ігор Терехов.

Також за рішенням міськради були переменування і інших вулиць. Перелік – за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться