Завищені квитанції за світло: чому харків'янам нараховують "зайве"

Як правильно передавати покази лічильників світла та сплачувати квитанції

У АТ “Харківобленерго” розповіли про методику нарахування квитанцій на оплату спожитої електроенергії, повідомляє портал "Коментарі".

Прессекретар компанії Марина Шевченко на своїй сторінці в Facebook розповіла, що споживачі періодично звертаються в компанію щодо нарахування завищеної оплати за світло. “Одразу скажу, що я розумію невдоволення людей, коли вони отримують нарахування, взяті, за їхніми словами, "зі стелі". Але розумію, що нагадувати, що робити, щоб такого не було, треба постійно”, - зазначила вона.

Якщо отримали квитанцію або побачили у банківському додатку не ту суму, на яку розраховували, згадайте або просто зайдіть на сайт і подивіться, у який день ви передавали покази за останній місяць. Покази не зафіксувалися на 1 число, а квитанція була не коректно розрахована, якщо показання лічильників не були передані у визначений термін (два останні дні поточного місяця і три перші дні наступного). 

У АТ “Харківобленерго” пояснили, якщо показання будуть передані в інші дні, то комп'ютер закриє період автоматично, і система розрахує середньодобове споживання по формулі. Також не варто сподіватися, що актуальні показання передадуть контролери - вони фіксують проміжні показники. А дані для нарахування вартості потрібно передавати у визначений період. 

Також варто пам'ятати, що покази електролічильників повинні передаватися виключно через електронні сервіси "Харківобленерго". 

“Навіть якщо ви забули передати покази, передали не в той день, помилилися у цифрах - це не привід нервувати! Просто заплатіть по лічильнику, згідно з фактичними своїми показаннями. А наступного разу передайте коректні покази у правильний день, і все вам перерахується - боргу не буде”, - порадила Марина Шевченко. 

Вона також нагадала, що обов'язок передавати покази лічильника регламентується "Кодексом комерційного обліку електричної енергії" (п. 8.6.2), згідно з яким споживачі зобов'язані щомісяця зчитувати фактичні покази лічильника встановленого на об'єкті споживача та надавати їх відповідному оператору системи розподілу на перше число місяця.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, де на Харківщині сьогодні анонсували тривалі відключення світла.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться