Сімейні лікарі у Харківській області надаватимуть нові послуги: подробиці

Сімейним лікарям можна розповісти про проблеми з ментальним здоров'ям

Тепер сімейні лікарі допомагатимуть пацієнтам зберегти не тільки фізичне, а й ментальне здоровʼя. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Богодухівської міської ради. 

У міськраді розповіли, що на початок 2024 року близько 70 тисяч медпрацівників (з них 16 тисяч — сімейні лікарі) пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP і тепер можуть надавати підтримку з ментального здоров’я. Тобто кожен третій “сімейний” наразі може розпізнати, діагностувати, допомогти, або ж за необхідності направити до вузького спеціаліста.

Пацієнти можуть розповісти сімейному лікарю про:

  • порушення сну,

  • тривалу відсутність апетиту,

  • тривожність, напругу в тілі, панічні атаки,

  • нав'язливі думки про те, що може статися щось погане,

  • пригніченість, апатію, бажання сховатися від усього світу.

“Ця послуга є безкоштовною, адже надається у межах Програми медичних гарантій. Якщо у вас досі немає сімейного лікаря, і ви не знаєте, до кого звернутися, скористайтеся онлайн-мапою на сайті НСЗУ або ж зателефонуйте за номером 16-77”, - пояснили у міській раді.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Дергачівській міській раді повідомили про проведення вакцинації домашніх тварин.

“З метою профілактики сказу домашніх тварин фахівцями Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини з 15 по 19 січня проводитиметься подвірний обхід мешканців приватного сектору для проведення профілактичних щеплень собак та котів проти сказу”,  - йдеться у повідомленні.

Ознайомитися детальніше з умовами вакцинації тварин можна за посиланням




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться