У Харкові та області зафіксували загрозливу статистику: що сталося

На Харківщині зростає напруженість епізоотичного процесу сказу

У 2023 році на території Харківської області на 73,6% зросла кількість звернень населення за медичною допомогою з приводу ушкоджень нанесених тваринами. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”.

По антирабічну допомогу звернулось 2906 постраждалих проти 1674 минулого року.

Найбільший відсоток ушкоджень отримано від собак (1942 особи) та кішок (857 осіб). Серед постраждалих, які звернулись по антирабічну допомогу, отримали ушкодження від тварин, які мають власників 1909 осіб, від бродячих тварин – 928, від диких тварин та щурів – 69.

У центрі повідомили, що залишається високим відсоток тварин, які мають власників, але не були щеплені проти сказу – 75,5%.

З II півріччя 2023 року зростає напруженість епізоотичного процесу сказу, захворюваність серед тварин досягла у 2023 році 117 випадків проти 5 у 2022 році. Основну частку склали коти – 51,3%, 27,6% – собаки, 10,2% – лисиці, 8,5% – велика рогата худоба, по 0,8% (по 1 випадку) – коза, кінь та куниця.

Залишається загрозливою ситуація на деокупованих територіях, де відмічається більша чисельність бродячих та диких тварин. Дикі хижі тварини, зокрема лисиці, мігрують та можуть наносити ушкодження як людям, так і свійським тваринам. 

“Нагадуємо, що у разі нанесення пошкодження  твариною, потрібно якомога швидше звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. Лікар визначає усі обставини для визначення потреби у проведенні щеплень проти сказу. Курс щеплень треба розпочати якомога раніше та виконувати усі умови – не переривати самостійно, додержуватись схеми щеплень”, - наголосили у держустанові.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що днями в Харківській області виявили випадок сказу у тварини. Де ввели відповідні обмеження, читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться