Як гаджети впливають на здоров'я: міфи чи реальність

Постійне використання гаджетів може призвести до серйозних проблем

Сучасні діти звикають до планшетів, смартфонів, ноутбуків буквально з пелюшок - мультики та ігри дозволяють батькам зайняти дитину та зробити домашні справи. З 2020 року через пандемію коронавірусу діти стали ще більше користуватися гаджетами, адже додалося навчання онлайн. У зв'язку з війною навчання у форматі онлайн продовжується. Як гаджети впливають на здоров'я дитини, повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”.

У держустанові попередили, що надмірне використання цифрових пристроїв шкодить, в першу чергу, психічному здоров’ю дитини. Психологи стверджують, що сьогоднішні підлітки можуть опинитися на межі кризи психічного здоров’я – у тих, хто проводить багато часу за екранами, виникає апатія до навколишнього світу, часті перепади настрою або агресія.

У школярів, які активно користуються гаджетами, збільшується ризик виникнення депресії на 27%. Дитяча депресія – поширене й важке захворювання, яке негативно впливає на поведінку дитини. До того ж у дітей виникають проблеми з живим спілкуванням. Вони не бажають висловлювати свою думку, ділитися своїми почуттями, переживаннями.

Відомо, що тривале застосування гаджетів призводить до так званого синдрому сухого ока. Це пов’язано з тим, що через постійну концентрацію уваги людина рідше моргає. Діти, дуже захоплені грою або переглядом мультфільму, забувають про таку просту дію. В результаті слізна плівка висихає. Через відчуття сухості або "піску" в очах, діти починають терти їх брудними руками, що може призвести до кон’юнктивіту.

Варто боятися короткозорості, якщо дитина систематично тримає екран на маленькій відстані. М’язи ока вимушені постійно напружуватись, щоб підвищувати різкість зображення, що загрожує спазмом зорових м’язів.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що сьогодні радять робити астрологи.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться