Новий випадок сказу виявили на Харківщині та ввели карантин

Де на Харківщині ввели карантинні обмеження

У Харківській області ситуація з поширенням сказу загострюється. Днями виявили черговий випадок інфікування домашньої тварини. Що сталося з твариною та які заходи запровадили в населеному пункті, повідомляють “Коментарі” з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

У селищі Золочів Богодухівського району 19 лютого було підтверджено випадок сказу кота. Наявність захворювання виявлено в результаті дослідження Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 19.02.2024 року №000177 п.м./24.

У службі повідомили, що 17 лютого до Золочівської дільниці ветеринарної медицини звернулася мешканка селища Золочів і повідомила про загибель кота. 

Жінка пояснила, що 10 лютого тварина відмовилась від їжі та води, 11 лютого у власниці виникла підозра, що в горлі кота кістка, а при спробі її витягти, тварина покусала та подряпала господарів. Кістку дістали, однак 17 лютого кіт загинув.

Спеціалісти відібрали патологічний матеріал та направили на дослідження, за результатами якого й було підтверджено сказ кота.

Власникам тварини рекомендували звернутися за медичною допомогою до найближчого медичного закладу.

У середу, 21 лютого, провели позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Богодухівській районній державній адміністрації. На засіданні ухвали наступні рішення: 

  • оголосити неблагополучний пункт щодо сказу та ввести карантинні обмеження зі сказу в селищі Золочів Золочівської селищної ради з 21.02.2024;

  • визначити загрозливу зону селище Золочів Золочівської селищної ради з прилеглими лісовими та польовими масивами.

Також у селищі, де виявили випадок сказу, мають забезпечити імунізацію тварин проти сказу та провести роз'яснювальну роботу з мешканцями. 

“Скасування карантинних обмежень щодо сказу ухвалюється рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії через 60 днів з дня останнього випадку захворювання тварин на сказ у селищі Золочів, за умови виконання всіх заходів, передбачених комплексним планом та чинною Інструкцією щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин”, - повідомили у службі.

Нагадаємо, що 19 лютого в лікарні Харкова помер житель Печенігів Чугуївського району, якого напередодні вкусила кішка. У чоловіка були симптоми сказу, проте захворювання не підтвердили лабораторно. Детальніше про ситуацію читайте за посиланням

Раніше “Коментарі” повідомляли, що у Харківській області дозволили відстрілювати диких тварин. Подробиці читайте тут.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться