ТЦК каратимуть “ухилянтів” по-новому: подробиці

Як проводитимуть мобілізаційні заходи в Україні

Закон про мобілізацію народні депутати мають розглянути найближчими днями. Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки напередодні закінчив розгляд документа до другого читання та надав висновок, повідомляє портал "Коментарі".

Відповідно до документа, всі військовозобов'язані повинні протягом 60 днів з дня набрання чинності указу Президента України про оголошення мобілізації, затвердженого Верховною Радою України, уточнити свої облікові дані через центр надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Якщо військовозобов'язані не оновили свої дані, то в документі прописаний алгоритм дії ТЦК. 

Відповідно до проєкту документа, у разі невиконання громадянином обов'язків, передбачених законом про мобілізацію, керівник ТЦК звертається до поліції щодо затримання та приводу громадянина до ТЦК.

У разі отримання письмової відповіді від поліції про неможливість здійснити привід керівник ТЦК протягом 5 днів надсилає громадянину рекомендованим листом "вимогу" (форму документа визначить Міноборони).

Днем доставки цього документа вважатиметься або день вручення під розписку поштою, або день проставлення позначки про відмову від отримання або неможливості доставити цей документ з інших причин. Далі громадянинові надається 10 днів на добровільне виконання вимог, зазначених у документі.

Якщо громадянин не виконав вимоги, у такому разі ТЦК звертається до суду щодо обмеження громадянина у праві керування транспортним засобом – на строк до виконання вимог, зазначених у документі.

Якщо позов прийнято, суд протягом 30 днів розглядає позов у письмовому вигляді (тобто без необхідності виклику сторін на слухання). Але в разі клопотання про явку до суду або з боку позивача (ТЦК), або з боку відповідача, суд може призначити засідання. 

Суд може відмовити ТЦК у разі, якщо не буде доведено, що громадянин не виконав обов'язки, передбачені законом. Або якщо не буде доведено, що не можна було здійснити його затримання та привід до ТЦК.

Рішення судів за такими позовами підлягають негайному виконанню. На апеляцію дається 15 днів.

Обмежувати у праві водіння безпосередньо державна виконавча служба, отримавши рішення суду.

Варто пам'ятати, що запропоновані положення містяться у законопроєкті, який має підтримати Верховна Рада України. Під час розгляду документа в сесійній залі депутати можуть внести інші правки чи взагалі не підтримати проєкт закону. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що до ТЦК викликатимуть більше чоловіків.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться