Тарифи та економія: переваги багатотарифних лічильників електроенергії

Споживачі можуть обрати дво- чи тризонний прилад обліку, однак потрібно уважно слідкувати за часом

Тарифи на електроенергію у 2024 році можуть зрости. Наприкінці січня Україну сколихнула новина про можливе підвищення вартості світла майже вдвічі. 

Такі переконання висловив член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк в інтерв'ю "Телеграфу". Однак Міністр енергетики України Герман Галущенко під час візиту у Харківську область запевнив, щодо кінця опалювального сезону зміни не очікуються, пишуть “Коментарі. Харків”. “Для населення ціна була й залишається 2 грн 64 коп. за кВт-год. Жодних змін цієї зими не планується”, - процитував відповідь міністра начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. 

Однак, не виключено, що після опалювального сезону тариф можуть змінити - як це було у червні 2023 року. Тоді електроенергія подорожчала на 57% (з 1,68 грн до 2,64 грн за кВт-год.).

Енергетики радили споживачам, задля економії, замінити однозонний лічильник електроенергії на багатотарифний прилад обліку. Фактично такий лічильник вираховує обсяги спожитої енергії не просто по кВт-год, а “запам'ятовує” по часу, коли та скільки електрики було використано. Від часу доби (зони) залежить вартість електроенергії. 

Зараз споживачі можуть замінити однозонний лічильник (рахує тільки загальну суму кВт-год) на дво- чи тризонний. 

Розглянемо різницю між цими приладами обліку. Двозонний лічильник рахує спожиту електрику окремо вночі та вдень. Актуальні зони - з 07:00 до 23:00 (день), з 23:00 до 07:00 (ніч). Щодо вартості електроенергії то в денній зоні вона становитиме повний тариф - зараз 2,64 грн за 1 кіловат. В нічній зоні тариф знижується на 50% і становить 1,32 грн за кіловат. 

Обчислення вартості спожитої електроенергії за тризонним лічильником трохи складніша і в деякі години електроенергія буде навіть дорожчою за діючий тариф. Визначено три зони: 

  • нічний 23:00-7:00 - коефіцієнт 0,4 - вартість становить 1,056 за кВт-год,

  • напівпіковий 7:00-8:00, 11:00-20:00, 22:00-23:00 - коефіцієнт 1 - 2,64 грн за кВт-год,

  • піковий 8:00-11:00/20:00-22:00 коефіцієнт 1,5 - 3,96 грн за кВт-год.

Фактично при використанні багатотарифних лічильників найвигідніше максимально споживати електроенергію вночі - з 23:00 до 7:00. “Зонний облік буде вигідним, якщо більшість електроприладів споживач буде використовувати вночі або перенесе на нічний час роботу електроприладів великої потужності - бойлер, електроопалення, системи підігріву підлоги, кондиціонер, пральну машину, посудомийну машину тощо”, - радять в АТ “Харківобленерго”.

Також споживачам нагадали традиційні способи економії: 

  • вимикати прилади - виходячи з дому не залишати їх в режимі очікування, 

  • замінити лампи на енергоощадні,  

  • при виборі нової техніки орієнтуватися на ту, яка найменше споживає електроенергії.

“Усе це, в комплексі із переходом на диференційований облік електроенергії, дозволить суттєво зекономити сімейний бюджет”, - зазначили у компанії.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, чому споживачам важливо вчасно передавати показання лічильників електроенергії

Також варто знати, які будинки у Харкові можуть залишитися без світла у випадку обстрілу критичної інфраструктури.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться