Директорку гімназії оголосили в розшук: що вона скоїла

Яке покарання загрожує колаборантці

Директорка гімназії у Харківській області під час окупації збиралась вчити українських дітей за стандартами РФ. У Харківській обласній прокуратурі розповіли подробиці розслідування скоєного злочину, повідомляє портал "Коментарі".

Куп’янська окружна прокуратура Харківської області затвердила та направила до суду обвинувальний акт стосовно 60-річної жінки за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Слідство встановило, що до повномасштабного вторгнення Росії в Україну обвинувачена очолювала одну з гімназій Дворічанської селищної ради. Під час окупації російськими військовими Куп’янського району, за даними слідства, жінка добровільно погодилась працювати на ворога. Колаборантка очолила гімназію, у якій працювала, але вже під куруванням окупаційної влади.

“Так, жінка організовувала роботу гімназії й вживала всіх заходів, щоб русифікувати навчальний процес. Обвинувачена набрала викладачів і технічний персонал, про що видала відповідні накази”, - повідомили у прокуратурі.

Директорка повідомила батькам учнів 1 вересня 2022 року, що гімназія переходить на стандарти освітнього процесу Росії. “Колаборантка провела нараду, під час якої обговорювались нові стандарти, відповідно до яких необхідно навчати українських учнів і надавала вказівки вчителям щодо переходу на російськомовну програму навчання”, - уточнили в прокуратурі.

picture

Після деокупації жінці вдалося втекти й наразі вона переховується від слідства. Її оголосили в розшук. Жінку судитимуть заочно в Червонозаводському районному суді м. Харкова. 

Обвинуваченій загрожує до трьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Харківській області викрили колишніх чиновників “Харківгазу” на співпраці з окупантами. Яку інформацію вони передавали ворогу, читайте за посиланням.

Також у Харкові викрили працівницю дитсадка - вона перевіряла адреси на предмет проживання там українських військових. Що загрожує жінці, можна дізнатися тут.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться