У Харкові викрили схему заволодіння коштами на відновленні критичної інфраструктури

Як працювала схема, організована в Харкові

НАБУ і САП викрили організовану групу, яка заволоділа коштами, спрямованими на відновлення критичної інфраструктури м. Харкова. Група була створена у 2022 році. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Національного антикорупційного бюро України. 

Слідство встановило, що організатор групи, один з впливових бізнесменів, у змові з першим заступником гендиректора КП “Харківські теплові мережі” домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. Учасники схеми використали воєнний стан як привід не проводити відкриті торги.

Потім “переможець” закупив через низку фірм-прокладок продукцію у виробника та перепродав комунальному підприємству за ціною, завищеною більш ніж вдвічі. 

Водночас компідприємство мало з цим виробником прямі господарські відносини.

“Унаслідок реалізації схеми завдано збитків на суму 159,5 мільйонів гривень, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд. При цьому частина цих коштів у сумі 22 мільйони гривень була надана Світовим Банком (Міжнародний банк реконструкції та відродження) та призначалися для розвитку міської інфраструктури”, - йдеться у повідомленні НАБУ.

Наразі про підозру повідомили семи особам:

  • лідеру організованої групи;

  • першому заступнику генерального директора та одному з директорів КП “Харківські теплові мережі”;

  • чотирьом особам, підконтрольним лідеру організованої групи.

Кваліфікація: ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України.

“Вживаються заходи щодо встановлення інших епізодів злочинної діяльності організованої групи та інших осіб, які сприяли вчиненню злочину”, - уточнили в НАБУ.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що посадовець на Харківщині вимагав 90 тисяч гривень. Детальніше читайте за посиланням.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поделиться